Eylem Öncesi Çöp Depolama Tesisini Öven Haber

ARM / Haber Merkezi - Araklı Manşet Haber

Sabah gazetesi ve yerel haber sitelerinde yayınlanan haberde, en önemli detay ise bölge halkının tesisin etrafa yaydığı kötü kokuyu gidermek için firmanın yaptığı çalışmaları dinledikten ve yerinde gördükten sonra firmanın koku önleme konusunda ne kadar hassas ve ciddi çalışmalar yaptığını gördüklerini, bölge açısından bu çalışmaların kendilerini memnun ettiğini belirtmeleri olmuş. 

Araklı Manşet olarak soruyoruz! Bölge halkı kimlerdir? Kimi dinlemişler? Hangi çalışmaları görmüşler? Bölge halkı firmanın çok hassas olduğunu ne zaman söylemiş? Hangi bölgenin halkı memnunmuş bu tesisten ve çalışmalarından? Bölge halkı çok memnun ki Cumartesi günü eylem yapacaklar. DHA'nın dün yayınlanan haberi yalan mı? DHA, Araklı Belediyesi Encümeni Baki Malkoçoğlu ve mahalle sakini Ayhan Çebi'yi kasıtlı mı konuşturdu? DHA'nın Çöp tesisiyle ne alıp veremediği var? 

Amerika'dan gelen parfüm işe yaramadı. Japonya'dan gelen bakteriler bakalım işe yarayacak mı? En önemlisi yanmayan ayrıştırılmayan yani işlenen çöpten geri kalan atık çöpün biriktirileceği sahalarda vahşi depolama ne zaman son bulacak? Tesis tam kapasite çalışmadan neden faaliyete alındı? ÇED raporundaki gibi neden işlemiyor, çalışmıyor? 

Bir çok soruya cevap aranıyor ama yetkililer bu sorulara cevap vermiyor. Verenlerde bölge halkını oyalıyor, geçiştiriyor. 

Yerleşim yeri içerisinde inşa edilecek alana 250 metredeki meskenlerin üzerini karartarak uydurma ÇED raporuyla, heyelanlı sahaya ve doğal mağaraların olduğu alana inşa edilen bu çöp tesisi insan sağlığını tehdit etmekte olup, en kısa sürede yerleşim yerlerinin dışına taşınması gerekmektedir.

Mahalle sakinleri, Sabah gazetesi ve yerel medya haber sitesi yetkililerini köylerine davet ederek kendileriyle evlerinde, bahçelerinde, çöp sahasının etrafında 1 gün vakit geçirmelerini ve hangi köylünün bu tesisden memnun kaldığını kendilerine söylemelerini istediler. 

Sabah Gazetesi ve Trabzon Yerel Medyasında Yayınlanan Haberin Tamamı;

Trabzon'da Türkiye'ye örnek uygulama! İstenmeyen kötü kokuların önüne geçilecek

TRABRİKAB öncülüğünde Trabzon'un Araklı İlçesinde kurulan Entegre Katı Atık Bertaraf tesisi çevre dostu olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen uygulama ile oluşan kötü kokunun önüne geçilecek.

Bir Buçuk Milyon TL yatırım ve aylık 200 Bin TL ek maliyet ile uygulanacak yöntemle, Japonya’dan getirilen özel Probiyotik bakteriler sayesinde, oluşacak kötü kokunun önüne geçilerek kabul edilebilir seviyeye düşürülecek. 
 

EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ YENİLEBİLİR OLMALARI

Japon menşeli bakterilerin en önemli özelliği ise tamamen organik ve hatta yenilebilir olması. Dünyanın gelişmiş ülkeleri tarafından kullanılan bu yöntem sayesinde çevre ve insan sağlığına etkilerin önüne geçiliyor.
Araklı Katı Atık Bertaraf Tesisi yetkilileri maliyeti düşünmeden bu çalışmayı istenilen sonuca kadar ne pahasına olursa olsun devam ettireceklerini vurguladılar.
60 Milyon dolar’lık yatırım ile gerçekleştirilen tesisin bölgeye kazandırdıkları için son derece mutlu olduklarını ifade eden firma yetkilileri gerekli olan yapıldığını ve bundan sonra da yapılmaya devam edeceğini belirttiler.  

KOKU KISA SÜREDE BİTECEK

Öte yandan yetkililer tesisin düzenli depolama sahasından çıkacak metan gazının borulama çalışmalarının devam ettiğini bu süreçte bir miktar koku olabileceğini ancak bu çalışmanın kısa süreli bir çalışma olduğunu, kokunun daha da azalacağını belirttiler.

Bölge halkı ise bu çalışmaları dinledikten ve yerinde gördükten sonra firmanın koku önleme konusunda ne kadar hassas ve ciddi çalışmalar yaptığını gördüklerini, bölge açısından bu çalışmaların kendilerini memnun ettiğini belirttiler.