Ayvadere HES’ten Sonra Taşgeçit HES ÇED Raporunda da Usulsüzlük

BİLİRKİŞİ HEYETİ GÖREVLENDİRİLDİ

TRABZON’UN Araklı ilçesinde bir HES projesi daha yargıya taşındı. Ayvadere HES’in ardından Taşgeçit HES için hazırlanan ÇED raporunda da usulsüzlükler olduğu ileri sürüldü. Mahalle sakinleri HES için verilen ÇED olumlu raporunda gerçek ve güncel bilgi ve verilerin yer almadığını savunarak Trabzon İdari Mahkemesine başvurdu. Mahkeme heyeti ise Taşgeçit HES için verilen ÇED olumlu raporunun incelenmesi adına bilirkişi heyeti görevlendirdi. Projenin akıbetinde bilirkişi keşfi büyük önem taşıyor.

UYDURMA RAPOR İDDİASINDA BULUNDU

 HACETTEPE Üniversitesinde Biyoloji ve Çevre üzerine çalışan Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş,  hazırlanan ÇED raporunu uydurma bir rapor olarak nitelendirdi. Taşgeçit için ÇED raporunun 2017 yılında yazıldığını aktaran Durmuş, “Kışın köye gidilip uydurma bir rapor yazılmış.692 sayfalık ÇED raporunu inceledim. 2015 yılında ölen üniversiteden Ali Celal Hoş Hocamızın fotoğrafı bile dosyaya eklenmiş. 2 yıl önce ölen bir kişinin fotoğrafını dosyaya eklemişler.” diyerek tepki gösterdi.  Trabzon’da HES projelerine yönelik kaygılar bitmiyor. Ayvadere HES’in ardından Taşgeçit HES için hazırlanan ÇED raporunda da usulsüzlükler olduğu ileri sürüldü. Mahalle sakinleri HES için verilen ÇED olumlu raporunda gerçek ve güncel bilgi ve verilerin yer almadığını savunarak Trabzon İdari Mahkemesine başvurdu. Mahkeme heyeti ise Taşgeçit HES için verilen ÇED olumlu raporunun incelenmesi adına bilirkişi heyeti görevlendirdi. Projenin akıbetinde bilirkişi keşfi büyük önem taşıyor.

UYDURMA RAPOR  İDDİASINDA BULUNDU

 Hacettepe Üniversitesinde Biyoloji ve Çevre üzerine çalışan Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş,  hazırlanan ÇED raporunu uydurma bir rapor olarak nitelendirdi. Taşgeçit için ÇED raporunun 2017 yılında yazıldığını aktaran Durmuş, “Bir gün Taşgeçit’e gittim. Vatandaşlar ÇED’e karşı yardım istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED dosyasını istedik. Aynen Değirmencik’te olduğu gibi bunun tanıtımını Taşgeçit’te yapmadıkları için mahkeme bunlara da bilirkişi çıkardı. Resmi yoldan ve CD’ye kayıtlı olarak ÇED dosyasını alıp bana gönderdiler. Fakat o sırada bana ‘Hocam bu dosyanın içinde fotoğraflar var. Bu fotoğraflar bizim köyden değil.’ dediler. ‘Allah Allah, ÇED dosyası sizin köyü anlatıyor, sizin köy niye yok?’ dedim. Şaşırdım. Dosyayı gönderdiler okudum. Akademisyenlere de okuttum. İçinde inanılmaz hatalar bulduk. En önemlisi şu: Dosyada bölgeye vejeteryasyon döneminde yani baharda yazda gidilmesi gerekirken, sadece Aralık ayında gidildiği söyleniyor. 2018’de de Bakanlık dosyayı onaylıyor. Projeyi incelediğimde bir baktım ki Hacettepe Üniversitesinin Hocaları var işin içinde. Uzmanlık alanlarına bakıyorum, içlerinde botanikçi yok. 3 kişi imzalamış. Biri ben ekoloji raporu yazdım, ÇED’i kabul etmiyorum diyor. Yazmışsın, o zaman git şirkete itiraz et! Botanikçiye köyüme gidip rapor yazdın mı, diye sordum. ’Girmedim ama raporu ben yazdım’ dedi. Şimdi de gittim diyormuş. Gittiğini kabul edelim. Aralık da gittin de hangi bitkiyi gördün? Düzmece… Aralık ayında gidip doğru dürüst bir şey görmeden rapor yazmışlar. Şişirme birçok eksik var burada. Çekilen fotoğraflara bakıyoruz. Farklı mevsimde çekilen fotoğraflar. Orayla ilgili değil. 52 tane kuş türü olduğunu yazmışlar. O bölgede 300’ün üzerinde kuş var. Niye düzmece yazıyorsunuz? Az yazıyorsunuz ki daha kolay olsun. Projenin 692 sayfasını okudum. İbretlik olsun diye bunları Araklı Meydanı’na sereceğim. 590. sayfadaki resimde elektro şökerle balık tutan kişi benim çok sevdiğim 2015 yılında iş kazası sonucu ölen akademisyen arkadaşım Ali Celal Hoş. Aynı arkadaşım 2015 yılında ölüyor bir de bakıyorum ki projenin dosyasında 2017’nin Aralık ayında yani ölümünden 2 yıl 4-5 ay sonra yapılan bir projede fotoğrafı var.  Şimdi bunu nasıl savunacaklar bilmiyorum. 2.5 yıl önce ölen bir insanın fotoğrafını ÇED dosyasında görürseniz ne zannedersiniz?  Avukatım ‘Bunu yazanlar aile şikayetçi olursa hapis yatarlar’ dedi. Şirketlere sesleniyorum. Düzgün rapor yazdırın. ÇED raporunun iptal edilmesi lazım. Maalesef dereler rant uğruna parsellenmiştir. ÇED raporları para karşılığı yapıldığı için şirketler istediklerini almaktadır” ifadelerini kullandı. (Günebakıl / Songül MAZLUM)

 
Günebakış