Araklı'da Köylüler HES Tüneli İnşaatını Durdurdu!
Trabzon'un Araklı ilçesinde köylüler HES inşaatını merkez mahalledeki tünel girişini basarak tünel inşaatını durdurdular. Çalışanlar iş makinelerini tünelden dışarıya çıkardılar.
Bölge halkının karşı çıkmasına rağmen, Karadere üzerinde yapımı devam eden Ayvadere HES projesinin iptali için açılan davalar sürerken bölgede yaşayan vatandaşlar, tünel içerisinde yapılacak patlamalar nedeniyle evlerinin ve kaynak sularının zarar göreceğini ileri sürdü.
Video: İbrahim Kanlı
Trabzon Valiliğince verilen “ÇED gerekli değildir” kararının ardından Aralıklı ilçesinde Değirmencik ve Merkezköy sınırları içerinde Araklı Elektrik Üretim ve İnşaat A.Ş. 2021 yılında Karadere Çayı üzerinde Ayvadere Regülatörü ve HES Projesine başladı.
Yapımı devam eden HES’e karşı bölge halkı hukuk mücadelesi başlatırken muhtarlar ve yöre sakinleri HES’in iptali için dava açtı.
Öte yandan DSİ 22. Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından, Araklı ilçesi Karadere Deresi üzerinde yapımı devam eden Ayvadere Regülatörü ve HES Projesi ile ilgili olarak, iletim tünelinin altından geçeceği Değirmencik Mahallesi ve çevresindeki su kaynaklarının tespitine yönelik çalışmalar Bölge Müdürlüğümüzce onaylanmadan ve iletim tüneline ait uygulama projelerinin resmi yazı ile yatırımcı şirkete bildirilmeden iletim tüneli kazı çalışmalarına başlanılmaması gerektiğine dair 02 Mart 2022 tarihinde ilgili şirkete yazı ile bildirilmesine rağmen, Bölge Müdürlüğümüze bilgi verilmeden arazide iletim tüneli giriş kısmında çalışmalara başlandığı 11 Mart 2022 tarihinde tutulan tutanakla tespit edilmişti.
KÖYLÜLER TÜNEL GİRİŞİNİ BASTI, İNŞAATI DURDURDU
Köylüler HES inşaatını merkez mahalledeki tünel girişini basarak tünel inşaatını durdurdular. Çalışanlar iş makinelerini tünelden dışarıya çıkardılar. Eski büyükşehir belediyesi meclis üyesi Mehmet Öztürk yaptığı açıklamada,
“Bu yapılan HES bizim kimyamızı bozdu. Tam 18 aydır mahalleli olarak HES’le mücadele ediyoruz. 2018-2019 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde HES inşaatı görüşülerek reddedilmişti. 5 km tünel Değirmencik Mahallesi’nin altından geçiyor. Değirmencik Mahallesinin altı komple heyelanlıdır. Mahalle içindeki cami ve kuran kursu binası çatlamış, birçok evde hasar meydana gelmiştir.
Sen burada bir HES yapacaksın. 4700 metre tünel gideceksin. Ama buna “ÇED gerekli değildir.” raporu verdireceksin. İlgili firma, baştan beri HES’e hile ile başlamıştır. Önce 10,5 MW diye ihaleye çıkıyorlar, malum firma alıyor bunu, aldıktan sonra buradan ÇED çıkmaz diye gidiyor devletin kurumuna, mevcut hükümetimize de, vatandaşımıza da tuzak kuruyor. ÇED’den muaf hale getirmek için düşüyorlar bunu 9,5 MW’a. Bu derede canlılar var, bu mahallede yaşayan insanlar var. Bu mahallede tarım var, böyle bir HES, ÇED’den nasıl muaf olur?” dedi.
NE DEVLET TANIYORLAR NE DE KURUM
Vatandaşlar adına konuşan Mehmet Öztürk şöyle devam etti:
“Bu tüneli daha önce DSİ 22. Bölge Müdürlüğü heyelan nedeniyle iptal ediyor. İlgili firma ÇED raporu almamak için 9,5 MW’a düşürüyor. İnşaata başladıktan sonra hukuku arkadan dolanarak gücü 17,5 MW’a çıkarıyor. DSİ 22. Bölge bunlara noksan evraklarınız var, çalışmayın dedi.
Adamlar ne devlet tanıyor ne kurum tanıyor. Ben yaparım diyorlar. Bir köyü HES yüzünden dereye mi indirelim. Ondan sonra ne diyeceğiz, geldik yara sarmaya!... Hayır yara sarmaya değil kefen sarmaya geldiniz.”
Haber: İnan Kalyoncu (Kuzey Ekspres / Trabzon)