Araklı'da Büyük Direniş

Trabzon'un Araklı ilçesi Değirmencik Ağnas Mahallesi'nde yapılmak istenen Ayvadere HES Projesi Tünel inşaatını durdurmak için Araklı muhtarları, akademisyenler, siyasi parti ilçe başkanları, köylüler çocuk kadın demeden tepkilerini dile getirerek tünel inşaatının başladığı şantiyede protesto eylemi gerçekleştirerek, Dağbaşı Araklı Bayburt Karadere Yolu'nu bir süre trafiğe kapattı.

Karadere üzerinde yapılmaya çalışılan Ayvadere HES projesinin iptal edilmesini talep ediyoruz. Merkez Köyden başlayarak Büyük bir bölümü Değirmencik Mahallesi yerleşim yerlerinin altından, yaklaşık yerleşim yerlerine 50-100 m mesafede (DSİ Genel Müdürlüğü'nün yazısından anlaşılmaktadır) patlatma sistemiyle yaklaşık 5 metre çapında (içerisine kamyonlar ve iş makineleri girecek) 4.6 Km uzunluğunda açılacak tünelle, proje tanıtım dosyasına göre 25 kg ve daha fazla patlayıcı kullanılacak, 20 delik delinecek, DSİ Genel Müdürlüğü'nün yazısına göre 5-10 kg patlayıcı kullanılarak tünel açılacağı belirtilmektedir.

Proje tanırım dosyasında çok sayıda endişe verici çelişkili ifadeler bulunmaktadır. Değirmencik mahallesinde aktif heyelanlar bulunmakta, bu heyelanların resmi kayıtları ilgili ve yetkili kurumların resmi kayıtlarında da bulunmaktadır. Diarsenic mahallesinde Aktif heyelanların bulunduğu alanlarda patlatma yapılması, heyelanları tetikleyecek Değirmencik mahallesi Karadere'ye kayarak Karadere vadisini kapatacağı endişesini yaşamaktayız.



Böyle bir durumun yaşanması Karadere kanyonu ve Araklı ilçesi için bir felakettir. Proje Dosyasında bu tehlikenin yaşanmayacağı garanti edilmemektedir. Böyle bir durumun yaşanmasının,  çok sayıda can ve mal kaybına sebep olacağı kaçınılmazdır. Benzer durum 2019 yılında Karadere vadimizde Çamlıktepe mahallemizde yaşanmış ve 10 vatandaşımızın yaşamını yitirmesine vesile olmuştur.



Ayrıca ilgili şirket Merkezköy mahallemizde yapmış olduğu su tutma havuzu nedeni ile yaklaşık 1,5 yıldır Karadere'ye bırakmış olduğu toprak atığı nedeni ile Karadere'de yaşayan birçok balığın ve canlının etkilenmesine, yok olmasına vesile olmuştur. 16.12. 2021 tarihinde Merkezköy mahallesinde su tutma havuzunda Karadere'nin suyunun tutulması ve Karadere'ye su bırakılmaması nedeni ile yaklaşık 14 km lik  vadide Araklı İlçemize kadar olan alanda balıkların, sucul böceklerin ölmesine sebebiyet verilmiştir. Belirtilen tarihte Karadere'deki canlılar için bir katliam yaşanmıştır. Gelecekte bir vadinin yok oluşuna sebebiyet vereceği açık olarak görünen, uyarılara rağmen alternatif güzergahlar yok sayılan, Değirmencik mahallemizdeki heyelanlı  yerleşim yerlerinin  altından patlatma tünelle geçirilmeye çalışılan, yanlış planlanmış projenin yapılmasına karşı olduğumuzu, projenin yapılmaması için her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı, iptal edilene kadar mücadele edeceğimizi belirtmek isteriz.




Bizler enerjiye ve doğru planlanan HES projelerine karşı değiliz. Karadere üzerinde yapılmaya çalışılan Ayvadere HES projesinin iptal edilmesini talep ediyoruz." diyerek  Ayvadere Hes projesi tünel inşaatı için  tepki gösterdiler.

Daha sonra vatandaşlar, Araklı Dağbaşı Bayburt Karayolu'nun tek şeridini trafiğe kapatarak Jandarma'nın geniş  güvenlik önlemleri altında protestolarına devam ettiler. 


 

Videolar: Ömer Yakupçebi
Haber Taka / İbrahim Kanlı