Araklı'da Heyelanlar Devam Ediyor

Kar yağışının bu yıl etkili olması nedeniyle eriyen kar sularının toprak zeminini yumuşatması sonucu Trabzon genelinde bir çok noktada heyelanlar  yaşanmaya devam ediyor. 

Bugüne kadar Araklı Değirmencik mahallesinde var olan heyelanlara bir yenisi daha eklendi.  Son olarak bugün Trabzon'un Araklı ilçesine bağlı Değirmencik Ağnas Baş Mahallede toprak kayması sonucu fındık bahçesi zarar gördü. Mahallenin bu mevkiinde daha önceden yaşanan heyelanlar sonucu köy camisinin, mezarlığın ve bir çok evin Karadere'ye doğru kaydığı mahalle sakinleri tarafından belirtildi.

Bölgemiz genelinde meydana gelen heyelan olaylarını yorumlayan uzmanlar, bu yıl Karadeniz bölgesinin yüksek miktarda kar yağışı aldığını ve ani sıcaklık artışlarıyla eriyen karların heyelanları tetiklediğini belirtti.

Bunun yanında Heyelanlar; denetleyici ve tetikleyici nedenler olmak üzere iki şekilde meydana gelirken, denetleyici nedenler; heyelanın meydana geldiği malzeme türü, yamaç eğim değerleri, arazi örtüsü (orman, tarım arazisi, yerleşim) gibi çevresel faktörlerden oluşuyor.

Tetikleyici nedenlerle gelişen heyelanda ise yapay ve doğal titreşimler (patlatma etkileri-depremler), yağışlar, yamaçlara kazı-dolgu yapılması gibi insan faaliyetleri gibi etkenler söz konusu oluyor.

Trabzon'un Araklı ilçesi Değirmencik Ağnas mahallesi sakinleri, Ayvadere HES Projesi'nde patlatma yoluyla yapılacak tünel çalışmasına karşı mahallelerinde var olan heyelanların artacağını bilimsel ve resmi kurumların raporlarıyla ve uzman görüşleriyle öne sürerek yasal olmayan bir şekilde ve ÇED raporu olmadan yapılan tünel çalışmasını protesto etmiş, Proje alanını ve tünel çevresindeki heyelanlı bölgeleri basın mensuplarına göstermek ve haklı mücadelelerinde seslerini duyurmak için Karadere Bayburt Yolu'nu bir süre trafiğe kapatmış, tepkilerini kamuoyu ile paylaşmışlardı. 

Öğr. Gör. İnş. Yük. Müh. Yakup Aslanbay,   1960 yılında Araklı Ortaokulu'nda okurken yeni yapılmış Karadere - Bayburt Yolu yani asfalt yol Değirmencik tarafından işlerdi. Her yağmurda köyün alt kısmına akan sel yolu kapatırdı. Şimdiki gibi iş makineleri yoktu. Günler sonra açılırdı. Bende hafta sonu geldiğim eski adı Bifara olan köyümden Araklı Ortaokulu'na  Değirmencik köyünün ortasından patika yollardan yürüme giderdim. Şunu söylemek istiyorum o köy yıllardan beri heyelandan müzdarip ve korku içinde yaşar. Bu korkuları gerçeğe çevirip köyün büyük kısmını sebep olan olgulardan uzak tutmak gerekir. Heste açılan tünelin heyelanı tetiklemesi doğrudur. Heyelana sebep olan şudur. İşletme esnasında tünelde kaza ile oluşabilecek çatlaktan akan su tam bir felakete sebep olur." ifadelerine yer verdi.