Araklı Neden Gelişemiyor? Sanayi Bakanlığı Verileri Şaşırtmadı

Trabzon'un en gelişmiş ilçeleri arasında Ortahisar, Yomra ve Akçaabat ilk üçte yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlçe SEGE-2022 araştırması sonuçlandı. Bu sıralama ile ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik durumları ortaya kondu. SEGE-2022 çalışması demografi, istihdam ve sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, finans, rekabetçilik, yenilikçilik ve yaşam kalitesi boyutlarında toplam 56 değişken kullanılarak hazırlandı.

Birinci kademe gelişmiş ilçelerin coğrafi bölgeler bazında dağılımı incelendiğinde Marmara Bölgesi’nden 36, Ege Bölgesi’nden 13, İç Anadolu Bölgesi’nden 9, Akdeniz Bölgesi’nden 5, Karadeniz Bölgesi’nden 2, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ise birer ilçenin olduğu görülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada ülkemiz genelindeki  ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması araştırmasına (SEGE 2022)   göre Trabzon'un nüfus yoğunluğu bakımından 3. büyük ilçesi olan Araklı, gelişmiş ilçeler arasında yer alamadı.

Türkiye genelinde 973 ilçe arasında  Araklı 462. sırada 4. Kademe Gelişmiş İlçeler arasında yer aldı. 
Yine Türkiye genelinde  4. Kademe Gelişmiş 214 ilçe arasında ise 46. sırada yer aldı

Trabzon genelinde 18 ilçe arasında ise -0,240 sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi skoruyla 11. sırada yer aldı. 

Akıllara şu soru geliyor bu tabloyu görünce; Trabzon'un 3. büyük ilçesi 48.382 nüfuslu Araklı, neden hep geriye doğru gidiyor? Neden kabuğunu kıramıyor? Neden Gelişemiyor? Sosyo-Ekonomik Veriler Neden (-) Eksiyi Gösteriyor? Sorun Nerede?