Trabzon'da balıkçıların kafes isyanı
Trabzon’daki kafes balıkçılığına bir yenisinin daha eklenmesi için harekete geçildi. Ancak bu kez Çarşıbaşı-Yalıköy arasına kurulması planlanan kafesler, küçük balıkçıların tepkisine yol açtı. Beşikdüzü’nden Çarşıbaşı’na kadar birçok noktada kafesler kurulduğunu dile getiren balıkçılar, Çarşıbaşı-Yalıköy arasına kurulacak kafeslerle son avlanma alanlarını da kaybedeceklerini savundu. Küçük balıkçılar adeta teknelerini satıp, kafeslerde çalıştırılmaya itildiklerini ileri sürdü.
Çarşıbaşı Limanı’nda bir araya gelen onlarca balıkçı, kafeslere karşı döviz açtı, açıklamalarda bulundu. Balıkçı Zeki Kaya, “Çarşıbaşı’nda bizim gibi küçük balıkçıların avlanma yaptığı dar bir alan var. Bu alan dışında avlanma yapabilmemiz mümkün değil. Liman girişinden Beşikdüzü liman girişine kadar kafes kurulduğundan bize sadece Yalıköy-Liman arası kalmıştır. Trabzon Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay tarafından onaylanan tebliğe göre bize kalan liman girişiyle Yalıköy arasına da kafes konulacaktır. Balık kafeslerinin konulmasıyla birlikte balıkçılıkla geçinen yaklaşık 600 ailenin ekmek kapısı kapanacaktır. 3-4 seneden beri Beşikdüzü’nden bu yana kafes balıkçılığı kurula kurula geliyor. Tabi bununla ilgili ÇED raporu asılıyor. Bununla ilgili bir itiraz süreci var. Ancak ÇED raporu bizim elimize ulaşmadı. Yalıköy mevkiinden gelen arkadaşlar Kirazlık’ta bir camiye asıldığını söyledi. Düşünebiliyor musunuz? Görülmesin diye bunu yapıyorlar. ‘Biz astık mı astık’ demek için bu yapılıyor. Kafesler en son Kirazdağ’a kuruldu.
Şimdi kurulacak yer Yalıköy-Çarşıbaşı Limanı arası. Eylül-Ekim döneminde palamutçuluk yapma şansımız kalmıyor. En az 250 küçük balıkçı teknesi var burada. Mezgit balıkçılığı, barbun balıkçılığı yapma şansımız kalmıyor. Tarım Müdürü ile görüştük. Küçük balıkçılar olarak mağdur olduğumuzu söyledim. Bir tekne indirdim suya. 400 bin lira masraf ettim. 8 metre tekneye 400 bin liralık masraf... Bankalardan kredi çektim. ‘Bu işten dönüş yok’ dedi. 2 ay önce topladığımız imzaları hatırlattım. Ailelerin nasıl geçineceğini sordum. 250 teknenin Çarşıbaşı’ndaki avlanma alanı tamamen bitiyor. ‘Ne olacak bizim halimiz?’ diye sorduğumda , ‘Sizde kayıkları satıp kafeslerde çalışırsınız.’ dedi. Buraya kafesler kurulacak ama kooperatif olarak bize hiçbir şey danışılmadı. Türkiye’nin en fazla küçük balıkçısı bu Çarşıbaşı Limanı’nda. Bizler asla kafes balıkçılığına karşı değiliz. Kafeslerin etrafında bırakın avlanmayı, 500 metreden fazla yaklaşmamız yasak. Biz küçük balıkçılar evimize nasıl ekmek götüreceğiz? Devletten biz küçük balıkçıların da haklarının korunmasını istemek en doğal hakkımızdır. Bize kim sahip çıkacak?” iddialarında bulundu.
BALIKÇILIK YAPTIĞIMIZ YER ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR
Balıkçı İbrahim Çetindemir de, “Bizim daha önce geçimimizi sağladığımız yere Kirazdağ’a kafesler kuruldu. Şimdi 500 metre bile yaklaşamıyoruz. Bu yeni kafeslerin ÇED raporu da Vakfıkebir’de balıkçılıkla ilgisi olmayan bir yere asıldı. Ondan sonra da onay verildi. Kirazlık Köyü Camii’ne ÇED raporu astılar. Bizim balıkçılık yaptığımız yer elimizden alınmak isteniyor.” şeklinde konuştu. (61medya)