Sürmene Köprübaşı Bayburt Kervan Yolu KAVGA DÜZÜ
Sürmene Köprübaşı Bayburt Kervan Yolu KAVGA DÜZÜ
Köprübaşı Yılmazlar mahallesinde Bayburt Kervan Yolu güzergahı üzerinde bulunan "Kavga Düzü" bu adı nasıl almıştır?
Köprübaşı Yılmazlar mahallesinde Bayburt Kervan Yolu güzergahı üzerinde bulunan "Kavga Düzü" bu adı nasıl almıştır?
Köprübaşı Yılmazlar mahallesinde Bayburt kervan yolu güzergahı üzerinde bulunan "Kavga Düzü" bu adı nasıl almıştır?
Bu konuda en sağlam rivayet şöyledir:
40-50 yıl öncesinde İpekyolu güzergahında şimdiki adıyla "Kavga düzü"nde bir çok dükkan, han, fırın, terzi, berber, demirci ve lokanta esnafları vardı.
Malum o zamanlar atlarla taşımacılık yapılıyordu at bağlamaya bile kalabalıktan yer olmazmış. Bu tür şeylerden dolayı bile sık-sık tartışma ve kavgalar çıkarmış. Alan düzlük ve dövüş için müsait olduğundan kavgalarda genelde burada olurmuş. Bu yüzden de buraya "kavga düzü" denilmiştir. Gava düzü olarakta anılan bu alan yöresel ağızda "kavga" ile "gava" nın yer-yer aynı mana da kullanılmasındandır. Fakat nadiren kahve düzü denilmesi yanlış adlandırmadan kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz.
DOSTLUĞUMUZ SÜRÜYOR
Han sahibi Aslan Bayraktar bize Kavga düzü ismini şuradan aldı dedi ve şunları söyledi: Buraya eskiden kervanlar gelirdi, sürüler gelirdi yük taşırlardı. Buradan Erzurum, Bayburt ve Kars'a yük güderlerdi. O zaman bualarda yer yok. Hanı konaklamak için, oturmak için aralarında bir şeyler olmuş sürtüşmeler-kavgalar yaşanmış. Bizce "Kavga düzü"adını oradan almış.
Yani burada şimdi kavga yok, dövüş yok. Biz herkesle, herkeste bizimle dost. Bütün gelip geçen yolcularla arkadaş-kardeş ilişkileri içindeyiz.
KAVGA DÜZÜ İSMİ DEYİŞMİZ SONRADAN
Bu konu da Ahmet Akın' da dinledik. Akın; burası çok eski yıllar önce kavga düzü idi. Neden kavga düzü idi? Burada kervanlar gelirdi, kalabalık olurdular. Millet hanlarda yer bulamayınca kendi aralarında kavgalar çıkardı. Daha sonra aşağıda bir yer buldular ve oraya da gittiler. Kervanlar ikiye bölündükleri için burası kahve düzü ismini almış. Yani buanın keyfi huzuru geri gelmiş. Şimdi bazen Kavga bazan kahve düzü diyorlar. Buranın geçmişi budur.
ŞİMDİ KAVGADA YOK HERŞEY BİTTİ
Bir başka vatandaş ise; o zamanlar insanların yoksul zamanları idi. Para yok, pul yok, darlık var sıkıntı var.
Kalabalık millet burada toplanıyordu. Burada kahve vardı, dükkanlar ve fırın vardı. Bu nedenle herkes buraya geliyordu. O zamanlar burada tartışma oluyor kavga oluyordu. O yüzden buranın adı kavga düzü olmuş . Bunlar tabi yüz yıl öncesinin olayları. Şimdi insanlar medenileşmiş, yollar yapılmış, insanlar birbirleriyle kaynaşmış ve de kavga işi bitmiş. Şimdi burası Kahve düzü olmuş. Zaten bütün köylerin ismi değişmiş . Yüz yıl önce at veeşeklerle gidip-gelinmiş. Yokluklar kavgaları getirmiş. Bu çilelerle yaşanmış.
Şimdi kavga yok her şey bitti. Burası kahve düzü oldu. Herkesi bekleriz.
(Salim Sarıkoç / Sürmene Haber)
Trabzon HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.