Kadir Gecesi Tesbih ve Zikirleri Unutmayalım
Kadir Gecesi Tesbih ve Zikirleri Unutmayalım
Ramazan ayının 27. gecesi; 27 Nisan'ı 28 Nisan'a bağlayan gece Kadir Gecesi'dir. Ramazan'ın 27. gecesi olan Kadir gecesi için bin aydan daha hayırlı olduğu buyurulmuştur. Müslümanlar için fırsat ayı olan Kadir gecesinde yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler büyük önem taşıyor. Peki, Ramazan'ın 27. gecesi olan Kadir gecesinde hangi dualar yapılır? Kadir gecesi çekilecek tesbihler ve zikirler...
Ramazan ayının 27. gecesi; 27 Nisan'ı 28 Nisan'a bağlayan gece Kadir Gecesi'dir. Ramazan'ın 27. gecesi olan Kadir gecesi için bin aydan daha hayırlı olduğu buyurulmuştur. Müslümanlar için fırsat ayı olan Kadir gecesinde yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler büyük önem taşıyor. Peki, Ramazan'ın 27. gecesi olan Kadir gecesinde hangi dualar yapılır? Kadir gecesi çekilecek tesbihler ve zikirler...
Kadir gecesi çekilecek tesbihler ve zikirler...
Ramazan ayının 27. gecesi olan Kadir Gecesi için bu gece yani 27 Nisan Çarşamba günüdür. Kadir gecesi her yıl Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının 27. gecesinde idrak edilecek. İslam alemi için büyük anlam ve önem taşıyan Kadir Gecesinde dualar, tövbeler edilir, namaz kılınır.
RAMAZAN'IN 27. GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Ramazan'ın 27. gecesi olan Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (SAV) indiği gece olması açısından büyük öneme sahiptir.
Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an’ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık Müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (el-Muvaṭṭaʾ, “İʿtikâf”, 6). Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.
KADİR GECESİ HANGİ TESBİHLER VE ZİKİRLER ÇEKİLİR?
100 La ilaheillallah
100 Elhamdülillah
100 Allahü Ekber
100 Sübhanallah
100 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim
100 "Elem neşrah leke sadrak..."
100 defa da Resûlullah (s.a.v.)
100 İstiğfar ” estağfirullah el azim ve etübü ileyk”
100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
100 Subhanallahi vel Hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahuekber.
100 Salavat(Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed.)
Subhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.
La ilahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.")
Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.
Kadir gecesi üç defa "La ilahe illallah" söyleyen Müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde cehennemden kurtulur, üçüncüsünde cennete girer. [Tefsir-i Mugni]
RAMAZAN'IN 27. GECESİ YAPILACAK İBADETLER
Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Süfyan-i Sevri: “ Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
KADİR GECESİ DUASI
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed bir hadisi şerifinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. (Buhari, “Fazlu Leyleti’l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı.
Hz. Aişe R.a: “Ya Resulallah, Kadir Gecesi’ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz : “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi, Deavât 84). Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.
RAMAZAN'IN 27. GECESİ NE OLMUŞTUR?
Ramazan'ın 27. gecesi olan Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur’an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'e Hira dağında Kur’an'ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.