Araklı ve Arsin Muhtarları Eylem Hazırlığına Başladı
Araklı ve Arsin Muhtarları Eylem Hazırlığına Başladı
Trabzon'un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi ve Yanbolu Vadisi'ndeki Katı Atık Tesisi’nden saçılan kötü koku vaat edildiği gibi 1 Eylül’de de son bulmadı.
Trabzon'un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi ve Yanbolu Vadisi'ndeki Katı Atık Tesisi’nden saçılan kötü koku vaat edildiği gibi 1 Eylül’de de son bulmadı.
VERİLEN SÖZLER HAVADA KALDI
Yaydığı kötü koku ile birlikte sadece Araklı’nın değil Arsin’deki birçok mahallenin de kabusu haline gelen Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi, vatandaşı pis kokuya hapsetmeye devam ediyor. Yurt dışından getirtilen solüsyonla birlikte 1 Eylül’den itibaren kötü koku sorununun son bulması beklenirken, bu beklentide hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Daha önce kötü kokuya karşı 3 bin imza toplayıp çeşitli kurumlara müracaat eden muhtarlar, bu kez eylem yapmaya hazırlanıyor.
TOP ÇEVRE BAKANLIĞINA ATILDI
Eylem hazırlığına öncülük eden muhtar Cemil Cahit Sarıalioğlu, gündüzleri kötü kokuda nispeten azalma yaşansa da geceleri yapılan bir işlem yüzünden çok pis ve ağır bir kokuya maruz kaldıklarını kaydetti. 29 kuruma müracaat ettiklerini söyleyen Sarıalioğlu, “Herkes topu Çevre Bakanlığına atıyor. Örneğin ‘ Araklı Belediyesi burası için ben olumsuz rapor verdim, bakanlık olumlu rapor verdi’ diyor. Eylem hazırlığı yapıyoruz. Oraya gidip konuşma yapacağız.” dedi.
BAKANLIĞININ CEVABI BEKLENİYOR
Yetkililerin duyarsızlığına da tepki gösteren Sarıalioğlu, “Bunların çözüm diye bir sıkıntıları yok. Ben dilekçelerimize verilen cevaptan onu anlıyorum. 5-6 yerden cevap geldi. Çevre Bakanlığından gelecek cevabı bekliyorum. Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta’nın sözü var. ‘Ayın 1’inde koku sorunu çözülecek.’ dedi. Birkaç gündür gündüzleri çok yoğun koku yok, gecenin belirli saatlerinde oluyor. Gece nöbet tutacağım. Bunlar sorumluluktan kaçıyor.” eleştirilerinde bulundu. Yaydığı kötü koku ile birlikte sadece Araklı’nın değil Arsin’deki birçok mahallenin de kabusu haline gelen Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisinde kötü koku sorununun önüne bir türlü geçilemiyor. Yurt dışından getirtilen solüsyonla birlikte 1 Eylül’den itibaren kötü koku sorununun son bulması beklenirken, vatandaşın bu beklentisi de hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Daha önce kötü kokuya karşı 3 bin imza toplayıp çeşitli kurumlara müracaat eden muhtarlar, bu kez eylem yaparak kötü kokuya karşı seslerini duyurmaya çalışacak. Eylem hazırlığına öncülük eden muhtar Cemil Cahit Sarıalioğlu, gündüzlere kötü kokuda nispeten azalma yaşansa da geceleri yapılan bir işlem yüzünden çok pis ve ağır bir kokuya maruz kaldıklarını söyledi. Çevre sakinlerinden topladıkları 3 bin imza ile birlikte 29 kuruma müracaat ettiklerini kaydeden Sarıalioğlu, gelen cevaplarda topun Çevre ve Şehircilik Bakanlığına atıldığını kaydetti.
EVLERE HAPSOLDUK
eslerini duyurabilmek için eylem hazırlığında olduklarını aktaran muhtar Sarıalioğlu, “Burada rüzgar bir denizden dağa doğru, birden dağdan denize doğru esiyor. Rüzgarla koku yapılıyor. Burada vahşi depolama var. Vahşi depolamayı karıştırarak genellikle akşamdan sonra malzeme alıyorlar. O zaman koku gökyüzüne çıkıyor. Kapıda durmak mümkün değil. Ben 35 sene devlete çalıştım. Geldim burada oturdum, kokudan burada duramıyorum. Dışarı çıkamıyorum. Eve hapsolmuşuz. Ben topladığımız dilekçeleri dosyaları 29 birime gönderdim. Aşağı yukarı 3 bin imza topladık. İmzayı yükseltebilirdik ama zamanımız çok dardı. O yüzden hemen harekete geçtik.” ifadelerini kullandı.
HERKES TOPU BAKANLIĞA ATIYOR
Kötü kokuya karşı büyük bir mücadele verdiklerine dikkat çeken Sarıalioğlu, “29 birimden yavaş yavaş geri dönüşler başladı. Herkes Çevre Bakanlığına topu atmaya çalışıyor. Sanki onların üzerinde bir sorumluluk yok. Topu Çevre Bakanlığına atmakla olmuyor. Örneğin Araklı Belediyesi bana, ‘Burasını Çevre olumlu gösterdi. Biz olumsuz karar vermemize rağmen bunlar olumlu yaptı.’ demiş. İyi de kardeşim senin olumsuz dediğine nasıl olumlu diyorlar? Benden başka bundan şikayetçi 10 mahalle muhtarı var.” şeklinde konuştu.
ÇÖZÜM DİYE SIKINTILARI YOK
Kötü kokuya karşı topyekûn mücadele çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Sarıalioğlu, “29 birime dosya yolladıktan sonra muhtarlara ‘Gelin beraber olalım’ dedim. Onlar da ‘Tamam’ dedi. Benimle beraberler. ‘Sen ne yaparsan yanındayız’ dediler. Hepsine teşekkür ediyorum. Eylemle ilgili çalışma yapıyorum. Eylem, nasıl bir eylem? Devlete karşı gelecek halimiz yok. Biz jandarma değiliz, polis değiliz. Çıkar oraya konuşma yaparız. Arkasından yetkili birimler ayağa kalkar. Bunların sorunları var, çözelim der. Ben şunu da düşünüyorum: Bunların çözüm diye bir sıkıntıları yok. Ben dilekçelerimize verilen cevaptan onu anlıyorum. 5-6 yerden cevap geldi. Çevre Bakanlığından gelecek cevabı bekliyorum. Şimdikiler ana Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta’nın sözü var. ‘Ayın 1’inde koku sorunu çözülecek.’ dedi. Birkaç gündür çok yoğun koku yok, gecenin belirli saatlerinde oluyor. Gece nöbet tutacağım. Bunlar sorumluluktan kaçıyor.” eleştirilerinde bulundu. (Songül MAZLUM / Günebakış)
Trabzon HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.